Здравната каса с 394 млн. лв. повече в бюджета за 2020 г.

OFFNews Последна промяна на 22 октомври 2019 в 09:20 1346 1

Снимка Архив

Бюджетът на Здравната каза за догодина ще се увеличи с над 394 милиона лева и ще бъде общо 4,744 милиарда лева, съобщи БНР. С 19 милиона лева ще се увеличат средствата за първична извънболнична помощ, а с 14 милиона лева - за специализирана.

Предвидени са 4 милиона лева повече за изследвания и образна диагностика. 233 милиона повече са предвидени за болнична помощ през 2020-а година и 126 милиона лева повече за лекарства. Тогава се очакват и 265 милиона лева повече като приходи от здравноосигурителни вноски и 139 милиона повече като трансфери за здравно осигуряване.

Размерът на здравната вноска се запазва 8 на сто. С новия бюджет се разширява обхватът на медицинските изделия, за чието предписание и отпускане Здравната каса заплаща, като се добавят медицински изделия и помощни средства, предназначени за хора с увреждания и модерни апарати, както и уреди за индивидуална употреба - изделия, които досега се заплащаха по линия на социалното подпомагане.

За целта се заделят 38 милиона лева. Това е във връзка с промяна в наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат. Целта е да се въведе метод за остойностяване на медицинските изделия.

От догодина Здравната каса ще заплаща скъпоструващите терапии и биологичните медикаменти само след наличие на резултат от терапията и ефект от лечението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови