Затлъстяването вероятно е свързано с рака на матката

OFFNews 13 април 2016 в 10:35 2052 0

Снимка Би Би Си

Възможно е да има връзка между наднорменото тегло при жените и рака на матката, предупреди британската организация "Cancer Research UK".

Данните й показват, че около 19 на всеки 100 000 жени във Великобритания са били диагностицирани с този вид рак през 90-те години, а през 2013 г. те са били 29 на 100 000.

Изследователите признават, че не е ясно как излишните килограми са свързани с рака, но казват, че произвежданите в този случай хормони може да оказват влияние.

Всяка година около 9 000 жени във Великобритания чуват диагнозата "рак на матката". Около 2 000 умират от това заболяване.

Изследователите казват, че лечението е било подобрено през последните 20 години и това повишава шансовете за оцеляване. Те призовават за повече изследвания, за да се разбере защо все по-голям брой жени се разболяват от рак на матката.

Проф. Джонатан Ледерман от "Cancer Research UK" казва: "Притеснително е, че случаите на рак на матката са увеличават толкова рязко".

"Не знаем всички причини защо това е така, но знаем, че около 1/3 от случаите са свързани с наднорменото тегло, така че не е изненада да видим, че увеличението на рака на матката отразява увеличението на случаите на жени с наднормено тегло", допълва той.

Не е ясно какво точно причинява рака на матката, но определени фактори могат да увеличат риска. Сред тях е увеличеното производство на хормон на растежа при наднормено тегло, който стимулира деленето на клетките, включително раковите. Други фактори са застоялият живот, напредналата възраст и генетичната предразположеност.

Ракът на матката е най-често срещан при жени, преминали периода на менопауза. Най-много диагностицирани случаи има при жени на възраст между 40 и 70 години. Симптомите включват необичайно вагинално кървене, кръв в урината и болки в корема. Шансовете за оздравяване се увеличават, ако ракът е в ранна фаза. Терапията може да включва операция, химиотерапия и лъчетерапия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови