Затлъстяването в юношеството увеличава риска от диабет

OFFNews 08 юни 2022 в 09:41 732 0

Снимка Getty Images

Рискът от развитие на диабет се увеличава успоредно с натрупването на килограми при тийнейджърите, съобщи ЮПИ.

Юношите с наднормено тегло са изложени на 54 на сто по-висока опасност от заболяването, а затлъстелите са двойно по-рискови за диабет тип 1, установи изследване.

Добре известно е, че затлъстяването е рисков фактор за диабет тип 2. Резултатите от изследване сред близо милион и половина израелски тийнейджъри сочат, че то е рисков фактор и за диабет тип 1.

Авторите на проучването от университета на Тел Авив са установили, че затлъстелите юноши са изложени на двойно по-висок риск от диабет тип 1 в сравнение с връстниците си с нормално тегло.

"По много причини е важно да имаме здравословен индекс на телесна маса и това е още една причина", каза Франк Мартин, старши изследователски директор на неправителствената организация Джей Ди Ар Еф, която финансира изследване на диабет тип 1. Мартин, който не е участвал в изследването, коментира, че досегашните проучвания са били насочени основно върху деца, но не и върху юноши.

За разлика от диабет тип 2, диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което имунна система атакува клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин.

Диабет тип 2 се контролира чрез здравословно хранене, упражнение и намаляване на теглото, докато пациентите с диабет тип 1 се нуждаят от дневни дози синтетичен инсулин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови