Затлъстяването скъсява живота с 10 години

УМБАЛ "Александровска" е домакин на международен форум за съвременните методи на лечение на заболяването

OFFNews 05 март 2020 в 16:36 1635 0

Снимка Александра Маркарян

Хората, които не провеждат адекватно лечение за изразено затлъстяване, имат скъсена продължителност на живота с 10 години, това показват данните от проучвания за последствията от заболяването.

Съвременните подходи в лечението на затлъстяването и придружаващите го заболявания ще бъдат обсъдени от експерти на международен форум под домакинството на УМБАЛ "Александровска".

По време на събитието, чрез конферентна видеовръзка, ще бъде предавана на живо бариатрична операция, водена от доц. Константин Гроздев, Клиника по хирургия, Медицински университет, УМБАЛ „Александровска“.

Бариатричната (метаболитна) хирургия е последната стъпка в лечението, когато другите методи не са успешни и се извършва при пациенти с тежко затлъстяване (най-често около и над 120 кг). Единствения в страната Център за лечение на затлъстяването и бариатрична хирургия (ЦЛЗБХ), акредитиран от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) (2019) се намира в УМБАЛ "Александровска".

За няколко месеца оперираният загубва най-малко 50% от излишното тегло и може да започне нормална физическа активност и социален живот, да  промени вредните хранителни навици, да се спре развитието на придружаващите заболявания и дори да се излекува.

Резултатите се задържат за дълъг период от време, тъй като се повлиява цялостното метаболитно състояние на пациентите, чийто промени са в основата на заболяването. Това не са козметични операции или поставяне на пръстен, а са операции върху стомашно-чревния тракт, при които се намалява вместимостта на стомаха и усвояването на мазнините.

Сред участниците във форума са проф. Мария Хасапиду, Институт по хранене - гр. Солун, Гърция - водещ специалист по хранене в Европа, председател на работната група по хранене към Европейската асоциация за изследване на затлъстяването, и д-р Валентина Андреева, Секция по хранителна епидемиология на Университет в Париж - водещ експерт по хранителна епидемиология във Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови