Застраховка ще защитава медиците от агресия

OFFNews 01 юни 2023 в 09:46 814 0

застраховане

Снимка Български лекарски съюз

Сключване на споразумение за застраховане на медиците срещу агресия

Специална застраховка ще защитава медиците от агресия. За това се споразумяха Българският лекарски съюз и представители на застрахователна компания. Те подписаха споразумение за партньорство, което осигурява защита и правни консултации при случаи на посегателство над медици.

От специално създадената застраховка “Злополука на лекари и медицински персонал при или по повод изпълнение служебните им задължения” може да се възползват, както всички лекари, членове на Български лекарски съюз, така и всички заети в здравния сектор у нас.

Над 55% от медиците са подложени на агресия. Ако някой агресира срещу тях, ще бъде преследван от закона”, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той беше категоричен, че целта на съсловната организация е била да подсигури добри условия на застраховане, които освен обезщетения ще осигурят и правна защита. “Всичко това има и своята превантивна роля”, завърши д-р Маджаров.

От застрахователната компания обявиха, че по случай 27-ми май - Денят на спешната помощ са дарени безплатни медицински застраховки за всички служители на Спешната медицинска помощ за София и областта.Застраховката включва правни консултации и правна помощ.

Застраховките за спешните медици от София-град и София-област важат до края на годината и влизат в сила веднага.

“Служителите, които от днес са защитени са 666”, посочи д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ. Той съобщи, че от началото на година случаите на физическа агресия са пет, предимно в Самоков, и след тях четирима служители са напуснали системата.

Застраховката “Злополука на лекари и медицински персонал при или по повод изпълнение служебните им задължения” може да бъде сключена индивидуално от всеки лекар и служител на системата или за цялото лечебно заведение. За тази цел трябва да бъде посетен офис на застрахователя за уточняване на подробностите.

В случай, че дадено лечебно заведение се възползва от застраховката от компанията-застраховател безвъзмездно ще проверят информационната му сигурност и ще дадат съвети за подобряването ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови