Защо е важно да мерим кръвното на двете ръце

OFFNews Последна промяна на 08 август 2017 в 12:07 14659 0

Следващия път, когато проверявате кръвното си налягане, не се изненадвайте, ако Вашият лекар, медицинска сестра или друг доставчик на медицински грижи го измерва два пъти, на всяка ръка. Значителна разлика в налягането, регистрирано в дясната и в лявата ръка, може да сигнализира за проблеми с кръвообращението, които могат да доведат до удар, периферна артериална болест или други сърдечно-съдови проблеми.

Британски изследователи са разгледали резултатите от 20 проучвания, при които се измерва кръвното налягане и на двете ръце.

Хората, при които се отчита разлика от 15 или повече пункта между показанията на едната и другата ръка са два пъти по-склонни да имат периферна артериална болест - запушени он холестерол артерии в ръцете, краката или други несърдечни части на тялото. 

Освен това разликата в кръвното налягане между двете ръце увеличава риска от удар или смърт от сърдечно-съдови заболявания, показват резултатите от изследване, публикувани онлайн в The Lancet.

Специалистите поясняват, че лекарите и медицинските сестри рядко измерват кръвното налягане и на двете ръце поради липса на време.

Измерването на кръвното налягане на двете ръце трябва да бъде част от рутинната медицинска помощ.

Защо е важно да следите кръвното налягане и на двете ръце?

Ако разликата в показателите на кръвното налягане в дясната и лявата ръка, се разминават само с няколко пункта, няма за какво да се притеснявате. Това е съвсем нормално. Над 10 пункта обаче трябва да внимавате, защото това може да е предвестник за здравословен проблем.

При по-младите хора разликите в кръвното налягане могат да се появят, когато мускул или нещо друго компресира артерия, или проблем, който пречи на кръвообращението.

При възрастните хора това обикновено се дължи на запушване, възникващо от атеросклероза, процес на запушване на артериите, който е в основата на повечето сърдечни пристъпи, удари, периферна артериална болест и други сърдечно-съдови състояния.

Ето няколко съвета, които да ви помогнат, за да може апаратът ви за кръвно налягане да е още по-точен.

Седнете тихо за няколко минути на пода.

Когато правите измерването, дръжте ръката си така, че лакътят ви да е на нивото на сърцето.

Обвийте маншета върху голата кожа на горната част на ръката. Измерете кръвното налягане според инструкциите. Изчакайте минута, след което направете второ измерване. Ако показанията са близки, ги осреднете. Ако не са, направете трета проверка.

Повторете процедурата на другата ръка.

Ако има значителни разлики в показанията на двете ръце, кажете на лекаря си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови