Заразените по света надхвърлиха 36 милиона, учени предупреждават за нова глобална заплаха

OFFNews 09 октомври 2020 в 07:05 2173 0

Броят на потвърдените с коронавирус по света надхвърли 36 милиона души. Само за последното денонощие броят на инфектираните се увеличи с над 338 хиляди души, предаде БТА.

Агенцията се позовава на публикуваните вчера данни на Световната здравна организация, според които и броят на смъртните случаи от COVID-19 се е увеличил - с над 5 хиляди и 500 за денонощие.

Най-много хора са починали в Северна и Южна Америка - над 2 700. В Югоизточна Азия - над 1 100, а в Европа - 944.

Според статистиката на СЗО, базирана на официално потвърдени данни от страните, най-много заразени с коронавирус има в Съединените щати, следвани от Индия, Бразилия и Русия.

На този фон изследване, публикувано в „Сайънс Алерт“, предупреждава за нова глобална заплаха, свързана с разпространението на супербактерии.

Експерти посочват, че 700 000 души ежегодно стават жертви на особено устойчиви видове бактерии. СЗО допуска, че до 2050 г. броят на хората, заразени с вредни микроорганизми, може да достигне 10 милиона.

Учените посочват, че поради твърде честата употреба на антибиотици, особено в животновъдството, много бактериални инфекции, включително щамове на гонорея, туберкулоза и салмонела, са станали много трудни и понякога невъзможни за лечение.

Както отбелязва професорът по медицина в Калифорнийския университет в Сан Диего Стефани Стратди, на фона на пандемия и неконтролиран прием на антибиотици, светът може по-бързо да се сблъска с агресивността на нов патогенен организъм.

За разлика от COVID-19, който се появи внезапно, кризата със супербактериите назрява постепенно. Тя вече е пандемия. Това е глобална криза и поради COVID ситуацията се влошава", каза професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови