Започват изпитания на ваксината против СПИН

Последна промяна на 19 юли 2019 в 10:13 1904 0

Снимка Pixabay

Учените започват изпитания върху хора на първата в историята ваксина срещу СПИН, която може да прекрати епидемията на опасния вирус, съобщава Bloomberg.

Препаратът е изготвен на основата на херпес вируса. В хода на клиничните изследвания той успял да неутрализира 60 % от разпространения сред маймуните вирус на ХИВ. 75 % от животните, които били подложени на въздействието на този щам, са показали резистентност към него в продължение на три години.

Учените от Орегон работят над ваксината повече от 30 години. Днес тези ваксини са признати за най-доброто постижение на медицината в борбата със СПИН. Препаратът използва фрагменти от популярния херпес вирус – цитомегаловирус, който предизвиква характерни рани по кожата.

За да се елиминира прерастването на херпеса в сериозно заболяване, вирусът се отслабва. Подобен подход има и при изготвянето на други ваксини.

Много хора със здрава имунна система са носители на цитомегаловируса и не подозират за това, докато не се появят специфичните маркери по кожата. При хората със слаб имунитет – болните от СПИН, бременните или трансплантираните пациенти, херпесът може да протече много тежко.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !