Започват изпитания на контрацептив за мъже, който се втрива в кожата

OFFNews 20 януари 2020 в 11:31 2029 1

Снимка Daily Mail

Американски лекари търсят двойки, които искат да участват в изследването на ефективността на нов метод за мъжка контрацепция. Това е гел, който се втрива в рамото, за да снижи количеството на сперматозоидите, пише Дейли Мейл.

Учени от Университета на Канзас подбират двойки доброволци, за да започнат клинични изследвания на нов метод за мъжка контрацепция. На доброволците ще бъдат изплатени по 4000 долара. Освен презервативите и вазектомията до момента при мъжете няма други видове контрацепция, за разлика от жените, които разполагат с по-сериозен арсенал от средства за предпазване. Затова науката отдавна работи върху откриването на нови методи за профилактика на нежеланата бременност, още повече, че много представители на силния пол не обичат да използват презервативи, тъй като според тях ги лишават от пълноценно удоволствие при секс.

Сега учените предлагат гел, който може да се втрие в ръката или рамото. Двойките, които решат да участват в клиничните изпитания ще трябва да правят това всеки ден в продължение на две години.

Как действа гелът

Медиците обясняват, че той се попива от кожата и впоследствие намалява количеството на сперматозоидите, които произвежда мъжът. Участващите в експеримента трябва да бъдат готови и за евентуален неуспех, тъй като всякакви други контрацептиви ще бъдат забранени. Засега не се съобщава какво ще предложат авторите на експеримента на двойките – дали ще заплатят евентуално прекъсване на бременност или някаква допълнителна компенсация, ако участниците решат да задържат детето.

Изследването в Канзас е част от глобален експеримент, в който 420 двойки от цял свят ще оценяват ефективността на гела в продължение на три години. Ако гелът все пак сработи, освен презервативите и вазектомията мъжете ще имат алтернатива в използването на контрацепция, което означава, че натискът върху жените ще е по-малък. Припомняме, че презервативите са изобретени още през 19 век и оттогава не е измислено по-сигурно предпазно средство за представителите на мъжкия пол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови