Започва кампания за изграждане на първата национална педиатрична болница

Мая Младенова 01 юни 2017 в 12:36 2009 0

Снимка БТА

Началото на кампания за изграждането на първата по рода си национална педиатрична болница бе дадено днес, в Деня на детето.

Автор на идеята е Асоциация "Родители", а в инициативния комитет са граждани, неправителствени организации, лекари и общественици. 

Организаторите на кампанията посочват, че България е единствената страна в Европа, където няма специализирана обединена болница за лечение на деца, а специалистите са разпръснати в педиатрични отделения в над 14 лечебни заведения. В резултат на това малките пациенти и семействата им често са принудени са обикалят от болница на болница за по-комплексно лечение и многократно да чуват, че "не са за тук".

Проекта носи името "Детски здравен парк". Апел за създаването му бе изпратен до президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание и министъра на здравеопазването. 

При представянето на инициативата в БТА присъстваше и проф. Владимир Пилософ като председател на Българската педиатрична асоциация.

Огранизаторите на инициативата припомнят, че идеята за построяването многопрофилна университетска педиатрична болница съществува отдавна. През 1978 г. е направена първата копка на територията на Александровска болница. Издигнат е частично корпус, който в момента е изоставен. Проучванията показват, че в настоящия момент този начален строеж е неизползваем. През 1988-1989 г. е изготвен план за трансформиране на бившата профсъюзна школа на Горнобански път в педиатрична болница. След начална реконструкция и изразходвани средства проектът е изоставен. През 2002-2003 г. възниква идеята за изграждането на т. нар. „Царска болница”. Още в началото поради липса на съгласие между политическите партии проектът е прекратен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!