Започва имунизацията срещу COVID в България и още 18 държави от ЕС

OFFNews 27 декември 2020 в 09:01 2080 0

България и още 18 държави от Европейския съюз започват Covid имунизация на населението си днес. Унгария започна да ваксинира медицинските работници ден преди планираното за днес начало на кампанията в Евросъюза, Словакия също обяви, че е вече е започнала ваксинацииите с препарата на "Пфайзер" "Бионтех".

В Германия първият ваксиниран беше 101-годишна обитателка на дом за възрастни хора в провинция Саксония-Анхалт.

Утре, 28 декември, ще бъдат поставени първите ваксини в Белгия, Люксембург и Латвия, а на 30 декември - в Ирландия. Нидерландия реши да насрочи ваксинацията за първата седмица на 2021 г.

Всяка страна е получила еднаква първа партида от ваксините.

Навсякъде приоритетните групи, като цяло, са едни и същи - обитателите на домовете за възрастни хора и медицинския персонал. По-широка доброволна ваксинация в страните от Европейския съюз не се очаква да започне преди април догодина.

Основният център на производство на ваксината на "Пфайзер" в Европа в момента е фармацевтичният завод на компанията в Белгия. Засега Европейската комисия е сключила шест договора:с "Пфайзер" и "Бионтех", "Астра Зенека", "Санофи"-"Глаксо-Смит-Клайн", "Джонсън и Джонсън", "Кюрвак" и "Модерна".

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен посочи във видеообръщение, че обявените дни на ваксинацията са исторически момент, който показва единството, солидарността и силата на Съюза.

Същевременно създателят на първата одобрена в света ваксина срещу коронавируса професор Угур Шахин заяви, че компанията "Бионтех" планира да започне производство на ваксината в Турция.

Германският учен заяви това в интервю пред турски телевизионен канал. Професор Шахин и съпругата му са потомци на турски емигранти в Германия, припомня БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!