Започна имунизацията с AstraZeneca, за две седмици може да се ваксинират 300 000 души

OFFNews 07 февруари 2021 в 10:11 6796 0

В "Пирогов" започна третата фаза от имунизацията срещу COVID-19, с ваксините на AstraZeneca, които пристигнаха снощи. Сред ваксинираните ще бъдат и членове избирателите комисии и работници на длъжности от обществено значение.

Вчера вечерта у нас бяха доставени 28 800 дози от препарата, който е третият, разрешен за употреба в ЕС. Това е и фирмата, от която България е поръчала най-големи количества - 4 милиона и половина дози.

До момента това е 6-тата по ред доставка на ваксина срещу COVID-19 в България. А през този месец се очаква да пристигнат още 75 хиляди бройки от ваксината на Pfizer и 32 хиляди на Moderna.

Интервалът между поставянето на двете дози при ваксината на AstraZeneca е между 4 и 12 седмици. Заради това от ваксинационния щаб обмислят полученото количество да бъде използвано само като първа доза. Окончателното решение ще бъде взето следващата седмица на заседание на щаба.

До края на февруари страната ни очаква още четири доставки от оксфордската ваксина. В понеделник в България ще бъдат доставени 17 550 дози от ваксината на Pfizer. В средата на седмицата ще получим и 6000 дози от ваксината на Moderna.

"В рамките на 2 седмици ще може да се поставят 300 000 дози от AstraZeneca", ако се вземе решение да не се пази втора доза, заяви директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Според него логистично ваксината е много по-лесна за разпространение и употреба от другите две.

"Разчитаме, че ще се включат и общопрактикуващите лекари. Ваксината изисква обикновен хладилник между 2 и 8 градуса. В един флакон има 10 дози, може да седи и на стайна температура - до 24 часа без да е отварян, до 6 часа, ако е отворен. В рамките на 6 часа трябва да ваксинираме 10 души, за да се употреби изцяло флакона. Това е ефектът на бързо разпространение и ваксиниране на много хора“, коментира проф. Балтов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови