Замяната на червеното месо с дребна риба спасява 750 000 живота годишно, изчислиха учени

OFFNews 10 април 2024 в 12:52 1617 0

дребна риба

Снимка Pixabay

Дребен улов

Според ново проучване замяната на червеното месо с дребни риби като аншоа, сардини и херинга може да намали нивата на заболяванията в световен мащаб и да спасява до 750 000 живота годишно до 2050 г., съобщава ДПА.

Само във Великобритания намаляването на консумацията на червено месо с 8% и замяната му с тези риби може да предотврати 10% от смъртните случаи от сърдечни заболявания през следващите 26 години, смятат изследователите. Ползата обаче ще се усети най-силно в по-бедните страни, сочи анализът.

Малките риби - известни като фуражни, са богати на хранителни вещества и имат нисък въглероден отпечатък, въпреки че само около 26% от уловените дребни риби се консумират от хората.

Останалата част, включително уловът край бреговете на страни, в които има недохранване и продоволствена несигурност, се превръща в рибно брашно и рибно масло, с които се хранят по-скъпи морски дарове, отглеждани във ферми, като сьомга и пъстърва.

Учените анализираха дали замяната на консумацията на червено месо с дребни риби може да намали броя на заболяванията и да спаси човешки живот.

Според изследователите хроничните заболявания са причина за около 70% от всички смъртни случаи в света през 2019 г., като сърдечните заболявания, ракът на червата, диабетът и инсултът причиняват почти половината от тях (44%).

Екипът прогнозира консумацията на червено месо през следващите десетилетия в 137 държави и оценява наличието на фуражни риби като заместител на червеното месо до 2050 г., позовавайки се на исторически данни за риболова.

По техни оценки до 2050 г. замяната на червените меса може да предотврати годишно между 500 000 и 750 000 смъртни случая в световен мащаб, особено що се отнася до сърдечните заболявания.

Изследователите признават, че фуражните риби не са достатъчни, за да заменят изцяло червеното месо, но предполагат, че те могат да бъдат „обещаваща алтернатива“.

Учените поясниха, че е „необходимо да се ограничи консумацията на червено месо с интензивно отделяне на парникови газове и да се премине към храни, които са едновременно здравословни и щадящи околната среда“, за да се „намали тежестта“ на свързаните с храненето хронични заболявания през следващите десетилетия.

Трябва да се създадат политики за разпределяне на рибните запаси в регионите, където те са най-необходими, като Африка, части от Азия, Латинска Америка и Карибския басейн, за да се ограничи „глобалното бреме на болестите“, смятат изследователите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки