Зам.-министър на ГЕРБ оглави Комисията по прозрачност към МЗ

OFFNews 20 октомври 2022 в 15:23 1484 0

д-р Бойко Пенков

Снимка БТА/Асен Тонев

д-р Бойко Пенков (в средата)

Зам.-министърът на здравеопазването при управлението на ГЕРБ, д-р Бойко Пенков, ще оглавява Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това беше решено на днешното заседание на правителството.

Той ще заеме мястото на доц. д-р Любомир Бакаливанов, досегашен председател на комисията. Бакаливанов беше назначен от редовното правителство, когато министър на здравеопазването беше проф. Асена Сербезова.

Комисията е органът, пред който могат да се обжалват решенията на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Състои се от 15 членове, включително председател и заместник-председател. Поименният състав на комисията се определя с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването.

Д-р Бойко Пенков е завършил медицина в Медицинска академия, София, през 1988 г. придобива специалност „Вътрешни болести“. През 1992 г. преминава курс по „Планиране и мениджмънт, управление на човешките ресурси, болници - цели и стратегии“ в Париж, Франция. Притежава диплома по „Здравен мениджмънт“ от Canterbury Business School, Великобритания.

През 1993 г. придобива и специалност „Белодробни болести“ от МУ София. Също така има придобита специалност „Социална медицина, обществено здраве и здравен мениджмънт“. В периода 1980-1981 г. д-р Пенков е работил като лекар, завеждащ спешна медицинска помощ в Ботевградската районна болница. От 1981 г. до 1992 г. е главен асистент в Научен институт за белодробни болести. Заемал е длъжността директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От 2002 г. до 2009 г. е директор на Международен институт по здравеопазване и здравноосигуряване. В периода юни 2013 г. до август 2014 г. е назначен за зам.-министър на здравеопазването. Същата длъжност заема и в периода ноември 2015 г. до януари 2017 г. На 10 ноември 2017 г. е назначен за трети път на длъжността зам.-министър на здравеопазването, която заема до 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови