Задух, подуване на краката, синини са симптомите, при които трябва да се търси лекар след ваксинация с Астра Зенека

OFFNews 12 април 2021 в 09:46 5654 0

Задух, болка в гърдите, подуване на краката, наличие на синини и главоболие са симптомите, при които трябва да се потърси консултация с лекар след ваксинация с "Астра Зенека". Това съобщи по bTV микробиологът проф. д-р Мариана Мурджева, член на ваксинационния щаб.

Тя обясни, че имунният отговор при различните ваксини варира. При "Пфайзер/Бионтех" например са нужни 30-35 дни за придобиване на имунитет, при "Модерна" – 35 до 40 дни, а при "Астра Зенека" имунитетът се изгражда за 13-14 седмици от ваксината.

При преболедувалите имунитет се установява 15-20 дни след началото на симптомите и достига пика си втория или третия месец, каза микробиологът.

Придобиване на колективен имунитет до месец май е амбициозна програма, но не е невъзможно да бъде постигнато според проф. Мурджева.

„Това може да стане, първо, ако имаме достатъчно количество ваксини, които са планирани по заявка и са доставени навреме. Второто условие е свързано със сериозно ваксиниране от порядъка на няколко десетки хиляди души на ден. Това е възможно при добра организация“, посочи тя.

Проф. Мурджева припомни, че през втората половина на април у нас се очаква да пристигнат над милион и половина дози от препарата на "Пфайзер/Бионтех".

Тя уточни, че т. нар. „колективен имунитет“ може да се изгради за година, но при условие, че паралелно върви и ваксинирането. Според нея към момента в страната ни не са ваксинирани достатъчно хора с оглед и на доставките, които се движат под планираното.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика