Задържаха търговец на зелени сертификати в Пампорово

OFFNews 10 януари 2022 в 18:00 1247 0

Снимка Архив/БТА

48-годишен мъж е задържан в Пампорово в момент на получаване на подкуп от 300 лева за издаване на фалшив зелен сертификат за антитела срещу коронавирус, съобщи БНР.

Задържаният е работил на граждански договор в медицинска лаборатория в курорта. Срещу парите е трябвало да добави данните на "пациента" в Националната здравно-информационна система (НЗИС).

Акцията на полицията се развива след подаден сигнал от журналист, съобщи Окръжният прокурор на Смолян Недко Симов, който е и наблюдаващ по делото.

От думите му стана ясно, че това е бил трети, нереализиран опит за издаване на фалшив сертификат, но преди него мъжът е успял, пак срещу заплащане, да издаде други два, които са въведени в системата.

Фалшификаторът не е лекар, съобщи още прокурорът, но отказа да разкрие повече подробности.

При започналото разследване е иззет компютърът за достъп в портала на НЗИС и телефона на задържания, камери за видеонаблюдение, разпитани са и свидетели.

Прокурор Симов уточни, че дейността на лабораторията ще бъде обстойно прегледана, за да се провери дали няма още зелени сертификати, издадени по този начин.

Мъжът е привлечен като обвиняем. Предстои Окръжна прокуратура - Смолян да прецени дали да поиска той да остане в ареста. По време на задържането му обвиняемият е вдигнал кръвно и решението ще зависи от неговото здравословно състояние.

Престъплението е квалифицирано като засягащо критична инфраструктура на държавата и за него се полага затвор от 5 до 8 години, както и глоба до 10 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови