Задължения на пациентите и правила за телемедицина прие здравната комисия

OFFNews 17 ноември 2023 в 09:12 765 0

Костадин Ангелов

Снимка БГНЕС

проф. Костадин Ангелов, председател на Комисията по здравеопазването

Пациентите да са длъжни да спазват назначените им терапии, а когато потърсят медицинска помощ, да предоставят своевременно достъп до цялата информация за здравословното си състояние. 

Това се предвижда в предложени промени в Закона за здравето, които членовете на парламентарната комисия по здравеопазване приеха на първо гласуване вчера.

Предвидено е пациентите да бъдат задължени да участват в предвидените по закон дейности по превенция, профилактика, неразпространение на заразни заболявания.

Пациентът ще е длъжен да не извършва действия, които биха уронили честта или достойнството на медицинските специалисти и да не разпространява неверни данни за тях, както и за проведените спрямо него диагностични и лечебни процедури, се посочва още в предложенията.

Пациентите не могат да прилагат заплахи или насилие спрямо медицинските специалисти, както и да влизат в лечебно заведение с оръжие, освен ако то се носи по служба, предвиждат още промените.

С друго свое решение депутатите от здравната комисия приеха правила за извършване на телемедицина -  диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности от разстояние чрез медицински и информационни технологии.

Този тип дейности ще могат да се извършват след регистрация в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, където ще се създаде и публичен регистър на физическите и юридическите лица, предоставящи медицински дейности от разстояние.

Даването на информирано съгласие от страна на пациента ще се извършва чрез онлайн платформата, която се ползва, и на достъпен за пациента език. Пациентите ще бъдат уведомявани за разходите при оказване на подобен тип медицински дейности от разстояние.

Дейности от разстояние няма да могат да се извършват при спешни състояния, предвиждат още предложенията за промени.

"Може би е дошло време за възможност за купуване на лекарства от разстояние, категорично под контрола на магистър фармацевт, който ще е отговорен за всяка транзакция", коментира председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на заседанието, на което бяха обсъждани различни предложения за промени в Закона за здравето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика