Зъболекарският съюз иска повече средства от бюджета на НЗОК и пари за първа линия

OFFNews 07 февруари 2022 в 13:26 769 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

д-р Николай Шарков

Бюджетът за дентална помощ за тази година да се увеличи с близо 22 млн. лв., като общата му стойност да достигне 262 050 000 лв. За това настояха в националния пресклуб на БТА представители на ръководството на Българския зъболекарски съюз (БЗС).

Председателят на съсловната организация д-р Николай Шарков посочи, че в проектобюджета на НЗОК за дентална помощ за 2022 г. са заложени 239 700 000 лв. По думите му допълнителните средства биха могли да се осигурят от резерва на НЗОК.

Д-р Шарков добави, че съсловната организация не е съгласна с предвидения бюджет за дентална помощ и ще използва всички законови средства той да бъде променен между първо и второ четене.

"Ако средствата не се повишат, има вероятност колегите да откажат да сключат договори с НЗОК, което би било в ущърб на пациентите, особено в малките и отдалечени населени места, посочи д-р Борислав Миланов, главен секретар на БЗС. Сега предвиденият бюджет води до фалиране на практики", каза д-р Георги Димов.

Не се отчитат инфлацията, повишаването на цените на електроенергията, повишаването на цените на материалите, с които лекарите по дентална медицина работят, каза още д-р Шарков. Пет-седем пъти е увеличена цената на ръкавиците, поскъпнал е дори памукът, с който работим, казаха още специалистите.

Всички лекари по дентална помощ, които работят по договор с НЗОК, да получат по 1000 лв. за работа в условията на пандемия, настояха още от БЗС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови