Зъболекарите недоволни от бюджета на НЗОК: 21 години водим борба обеззъбените пациенти да дъвчат

330 млн. лева са необходими, за да се задържи нивото на денталната помощ от миналата година, твърди д-р Николай Шарков

OFFNews 03 май 2023 в 15:26 690 0

Николай Шарков

Снимка БТА

д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз

"Бюджетът на НЗОК е циничен, защото той е създаден без отчитане на безкрайно много фактори, които влияят на здравето на останалите хора". Това заяви пред БНР д-р Николай Шарков - председател на Българския зъболекарски съюз (БЗС).

Според него пакетът за възрастни е недостатъчен. "И на базата на тази недостатъчност, как с тези пари, които са определени в момента в този вариант на проектобюджета, ние можем да увеличим пакета? 21 години ни коства борба да се даде на напълно обеззъбени пациенти възможност да се усмихват, да дъвчат и да говорят", коментира шефът на БЗС.

Той припомни, че в доболничната помощ бюджетът на общопрактикуващите лекари се увеличава с 22%, на специалистите в доболничната помощ с 18 %, а денталната медицина едва с 9,8% .

Когато един пациент дойде при нас, ние не само му поставяме диагноза. Не го изпращаме в никаква аптека, за да си купи медикаментите и материалите, които са необходими за неговото оздравяване. При нас пациентът се лекува от началото до края на съответното заболяване, каза д-р Шарков.

"Медикаментите и материалите за зъболечение, сравнимо с лекарствата в аптеката, са поскъпнали със същите проценти даже и с повече, тъй като всички наши медикаменти и материали са внос от чужбина", посочи той.

При така предложения бюджет лекарите по дентална медицина не могат да предоставят нужното лечение на своите пациенти, но инфлацията ще се отрази върху целия сектор. Около 10 000 зъболекари, носят близо 1 млрд. лв. приход в здравния сектор на страната. Около 100 хил. лева е средното вложение за създаване на кабинет. Без да се взима под внимание стойността на недвижимата собственост, тогава сумата става още по голяма, сметна шефът на БЗС.

Доплащането

Едно доплащане се движи до 5-6 лв. То е символично, за да има участие на пациента в лечебния процес. Ето защо настояваме за увеличение на бюджета с 30 %, коментира още д-р Шарков и допълни, че от началото на годината в денталната медицина са похарчени 78 млн. лв. и това не са суми на брой записани пациенти или на други фактори, на реално извършена лечебна дейност със сложени лекарства.

В края на миналата година, след дълги години мълчание, Световната здравна организация излезе с подробен доклад "Глобален доклад за състояние на оралното здраве - универсално здравно покритие за орално здраве до 2023 година". Не става ясно дали с този доклад са запознати в НЗОК. С предлаганите близо 264 млн. лв. не може да бъде постигнато универсално орално покритие, каза стоматологът.

От Българския зъболекарски съюз ще настояват за увеличение на бюджета за дентална помощ, тъй като са необходими 330 млн. лв., за да се задържи нивото от миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки