Зъболекарите искат отсрочка за включването им в е-системата

Янка Петкова 01 февруари 2023 в 12:38 2440 0

д-р Николай Шарков

Снимка Архив/БТА

д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз

Информационно обслужване не си свършиха работата и лекарите по дентална медицина не могат да бъдат включени към Националната здравноинформационна система (НЗИС) от 1 февруари, както беше постановено с подписването на анекс към Националния рамков договор (НРД) между НЗОК и Българския зъболекарски съюз (БЗС).

Това съобщиха на пресконференция в БТА от ръководството на БЗС. Председателят на съсловната организация д-р Николай Шарков подчерта, че въпреки проведените срещи с представители на "Информационно обслужване", включително и със сформираната контактна група, няма никакъв напредък по изготвянето на софтуера за включването на денталната медицина към системата.

По думите му дружеството не си е свършило работата, а денталните лекари вече трябва да се отчитат през системата. Задължени сме по договор да въвеждаме данни чрез несъществуваща система, добави той. Въпреки че Надзорният съвет на НЗОК одобри да се отложи въвеждането на НЗИС за 1 февруари 2023 г., днес е 1 февруари и няма никаква подготвена адекватна система за денталната помощ, посочи д-р Шарков.

Той подчерта, че не се вземат предвид исканията на специалистите за ежемесечно, а не ежедневно отчитане към системата, тъй като в тяхната работа съществуват етапи, които не могат да бъдат представени като завършен продукт на лечебната дейност. 

Освен това представителите на БЗС посочиха, че в съществуващата класификация на дейностите (според австралийската система) има груби несъответствия, които не отговарят на нозологичните единици (названията на отделните манипулации), които съществуват при тях.

Проблемът, е че всичко това е свързано с работата на над 7000 лекари, с тяхното отчитане и получаване на средства от НЗОК по НРД. В подписания през на 10 май 2022 г. анекс, с който се продължава действието на НРД, беше вкарано да има е-отчитане, при наличие на технически обезпеченост. Техническото обезпечение не е в задълженията на БЗС. Същевременно с пуснати от предишния управител на НЗОК (проф. Петко Салчев, б.р.) писма, колегите бяха доведени до лудост, че от 1 ноември 2022 г. трябва да се отчитат електронно, иначе няма да си получат средствата. Във всичките разговори се твърдеше от "Информационно обслужване", че тази система е общовалидна и няма отношение към НЗОК. В момента има нула продукт срещу поетите ангажименти. Заради фиксирания срок за включване към НЗИС в момента имаме много разногласие с НЗОК. В разговор д-р Пенкова (временно изпълняващ длъжността управител на НЗОК, б.р.) има наглостта да заяви, че никой няма да получи заплащане за труда си, ако не се отчете по тази система. Коя е тази система д-р Пенкова? Да видим как ще се случи това, как над 7000 лекари няма до получат своето заплащане, заяви главният секретар на съюза д-р Борислав Миланов.

Той обяви, че ако се наложи БЗС ще отстоява правата на денталните лекари в съда.

Стоматолозите настояват за разумни срокове за включването им към НЗИС, като се вземат предвид всички изисквания, които имат по номенклатурата, да бъде определен гратисен период за тестване на системата и да бъде осигурено обучение на зъболекарите за работата с нея.

Очаква се днес министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев да обсъди проблема с министъра на електронното управление Георги Тодоров, посочи д-р Шарков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови