Зъболекар оглави новия пандемичен комитет

Засега не се предвиждат нови ограничения заради Омикрон, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

OFFNews 04 януари 2022 в 14:08 7759 1

Снимка OFFNews

Заместник-министър доц. Георги Йорданов, специалист по дентална медицина, оглави новосформирания пандемичен комитет към МЗ, чиято задача ще бъде да анализира и координира дейностите по изпълнение и контрол на въведените в страната противоепидемични мерки.

В състава на комитета влизат представители на ръководството на МЗ, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.

Това стана ясно на работна среща в Министерството на здравеопазването, на която присъстваха здравният министър, заместник-министрите, доц. Ангел Кунчев и експерти, ангажирани с наблюдението на епидемичната обстановка.

След проведени консултации с ръководствата на експертните съвети по епидемиология, инфекциозни болести и вирусология беше взето решение да продължи активното наблюдение на епидемичната ситуация, в т.ч. с оглед разпространението на варианта Омикрон.

Доц. Кунчев подчерта, че в зависимост от различните показатели е готов да предложи актуализация на противоепидемичните мерки. Към момента не се предвижда въвеждането на допълнителни ограничения, с изключение на увеличаване контрола по отношение влизащите в страната граждани, посочи главният държавен здравен инспектор.

Предстои да бъде актуализирана заповедта за влизане в страната, като лица, които пристигат у нас от страни, попадащи в „червената зона“, освен сертификат за ваксинация или преболедуване, следва да предоставят и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в България, а в противен случай ще подлежат на 10-дневна карантина.

Доц. Йорданов е магистър по дентална медицина и здравен мениджмънт. От 1999 г. до 2006 г. е общински съветник. Бил е директор на Районния център по здравеопазване в Пловдив. В периода 2011 г. – 2014 г. е бил управител на МБАЛ „Св. Мина“ – Пловдив. От 2014 г. до 2017 г. е заемал длъжността изпълнителен директор на УМБАЛ „Пловдив“. Бил е народен представител в 44-тото Народно събрание и заместник-председател на Комисията по здравеопазване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков