За пръв път в САЩ одобриха хапче за следродилна депресия

OFFNews 05 август 2023 в 18:17 1161 0

Тъга

Снимка Pixabay

Постродилната депресия засяга около една на всеки седем жени, които раждат.

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри пероралните таблетки на Biogen и Sage Therapeutics за лечение на следродилна депресия, предаде "Ройтерс".

Компаниите поискаха от FDA одобрение за лекарството Zurzuvae за лечение на депресивно разстройство или клинична депресия, както и на следродилна депресия, които засягат милиони хора.

Следродилната депресия сериозно засяга способността на жената да се върне към нормалното си функциониране, като същевременно може да засегне и отношенията на майката с детето ѝ.

"Очаква се Zurzuvae да бъде пуснат на пазара и да бъде наличен в търговската мрежа през четвъртото тримесечие на 2023 г., малко след като бъде включен в списъка на контролираните вещества от Американската агенция за борба с наркотиците, което се очаква да стане в рамките на 90 дни", се казва в изявление на Sage Therapeutics и Biogen.

Досега според одобрените от FDA медикаменти лечението на следродилната депресия бе достъпно само под формата на интравенозна инжекция.

През 2021 г. приблизително 21 милиона възрастни в САЩ са имали поне един епизод на голямо депресивно разстройство, което се характеризира с постоянно чувство на тъга. Постродилната депресия, от своя страна, засяга около една на всеки седем жени, които раждат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки