За първи път в България направиха имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето

OFFNews 08 ноември 2023 в 11:02 1950 0

операцията

Снимка Св. Анна

Операцията

Доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от Клиника по кардиология на УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД, направиха за първи път в България имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето с достъп от бедрена вена.

Консултант на операцията, която е продължила близо два часа, е проф. Пшемислав Митковски от Университета в Познан (Полша).

Анестезиологът, обезпечавал имплантация, е д-р Виктор Дечев от КАИЛ на УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД, а екип на Клиника по кардиохирургия на болницата е подсигурявал операцията, съобщиха от лечебното заведение.

Двама пациенти (мъж на 67 г. и жена на 72 г.) са първите в страната, които са получили достъп до това най-съвременно лечение. Мъжът е бил с тежка инфекция на сърцето, породена от имплантирани преди седем години кардиостимулатори, а жената - с тежък синкоп при брадиаритмия.

И двамата вече са в добро състояние и нямат усложнения.

Пейсмейкърите, които са имплантирани за първи път на български пациенти, са на американската фирма „Medtronik“.

Операцията е толкова нова за България, че тепърва предстои заплащането и по НЗОК. Първите такива имплантации станаха възможни, благодарение на Medtronik, ССКЕБ (Съсловно сдружение по кардиостимулации и елктрофизилогия в България) и ръководството на УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД.

Този тип пейсмейкъри се имплантират на пациенти с противопоказания за стандартна трансвенозна кардиостимулация. Досега те бяха лекувани с хирургически операции, от които пациентите се възстановяват много по-продължително“ каза доц. Велчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки