За нов подход в борбата с нездравословните навици се обявиха политици от всички партии

OFFNews 20 декември 2022 в 17:10 714 0

Powers Summit

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Форум на платформата Powers Summit за диалог между властта, бизнес лидерите, науката и гражданския сектор

Политици от различни партии се обединиха около идеята за превенция на рисковите фактори - нездравословно хранене, злоупотреба с алкохол и тютюневи изделия и дигитална зависимост. Представители на политическите сили участваха във форума на платформата Powers Summit за диалог между властта, бизнес лидерите, науката и гражданския сектор. 

Политиците бяха единодушни по темата за превенция и скрининг на социалнозначимите заболявания.

Нивото на здравната вноска трябва да се запази, каза проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. Ангелов посочи, че са разработили програма с цел преодоляване на затруднения достъп до здравеопазване, в която е развита идеята за мобилни аптеки. Ангелов каза още, че имат и предложение за въвеждане на допълнителни часове в училище, посветени на здравното образование, с цел намаляване на бъдещи социално-значими заболявания.

Имаме наследена система, при която половината от разходите са делегирани на пациентите, а трябва да има трайна тенденция за увеличаване на публичните разходи за здравеопазване, но не през данъците на хората, каза доц. Антон Тонев от политическата партия „Продължаваме Промяната“. По думите му реформите трябва да бъдат придружени с устойчив ръст на средствата за здраве като процент от брутния вътрешен продукт, който сега е около 4,5 на сто. Доц. Тонев подкрепи идеята на лекарския съюз продължаващото обучение да бъде задължително. По думите му е необходима и национална дискусия за разходването на средствата от акцизи на някои стоки.

Българският пациент все още бива диагностициран късно и доплаща най-много за лечението си, каза доц. Нигяр Джафер, политически съветник на ДПС. Продължава да е проблем и темата за специализацията на лекарите в България, каза още тя и посочи, че специализацията в Германия е по-улеснена.

Илиян Йончев от БСП посочи, че въпреки различните визии, политиците може да имат сходни позиции по отношение на превенцията на заболяванията.

Кремена Кунева от „Демократична България“ каза, че здравеопазването не трябва да се политизира. Важно е да си даваме ясна сметка, че парите в здравеопазването не са чак толкова малко и всички да поставим въпроса дали те се разходват правилно и законно, допълни Кунева. И тя посочи, че продължаващото обучение на лекарите трябва да е задължително. Кунева допълни, че има малки населени места, в които болниците не предоставят качествено лечение.

На форума „Власт, чувай!“ присъстваха народни представители, министри, дипломати и др. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!