За какви заболявания може да са симптом студените пръсти

OFFNews 05 март 2020 в 14:50 11797 0

Снимка Pixabay

Пръстите първи реагират на студа и това е нормално. За да се защити, организмът поддържа най-топли жизненоважните органи и затова "изтегля" кръвта от крайниците към "ядрото си", твърдят медиците, цитирани от специализираното издание Helth News.

Студените пръсти при нормална температура обаче може да са сигнал за редица заболявания.

Стрес и тревожност

Стресът влияе на всички части на тялото и ръцете не са изключение. Хроничният стрес принуждава организма да премине в състояние на "бойна готовност", при което често се отделя повишено количество адреналин. Тези "скокове" на адреналина свиват кръвоносните съдове в ръцете и намаляват притока на кръв към пръстите.

Анемия

Това е състояние, при което в кръвта има значително по-малко еритроцити (червени кръвни клетки). Червените кръвни клетки съдържат хемоглобин. Хемоглобинът е протеин, съдържащ желязо, който пренася кислорода към всички части на тялото. Когато нивата на червените кръвни клетки са твърде ниски, тялото не получава достатъчно кислород. Макар да има различни типове анемия, преобладаващ симптом са студените ръце и пръсти заради недостига на кислород. Другите симптоми са слабост, умора, бледа кожа, главоболие, виене на свят.

Кръвни съсиреци

В редки случаи пръстите може да са студени, ако в тялото се образуват кръвни съсиреци и те се насочат към артериите на ръцете. Тогава освен усещане за студ има и болка.

Хипотиреоза

Щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, които са жизненоважни за функциите на организма. Това предизвиква непоносимост към студа, пръстите на ръцете са непрекъснато студени, има и усещане за болка.

Периферна артериална болест

Това е сърдечносъдово заболяване, при което се наблюдава запушване на артериите, включително на ръцете и краката, блокира или ограничава кръвотока от другите части на тялото. Най-често се среща при възрастните хора и е причина за студените пръсти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!