За да не отичат краката през лятото: пийте повече вода и избягвайте солта и кафето

Студените вани на краката в горещите дни значително облекчават симптомите на венозна болест, казва съдовият хирург д-р Васил Козаров

OFFNews 16 юни 2022 в 17:13 1559 0

Разширени вени

Снимка Pixabay

Венозна болест

За да не оттичат краката в горещите летни месеци трябва да има добра хидратация. Нужен е прием на не по-малко от 1,5-2 литра вода дневно, особено ако страдате от венозна недостатъчност, казва съдовият хирург д-р Васил Козаров от болница "Лозенец".

Венозната недостатъчност е широко понятие, което включва в себе си различни симптоми от усещане за тежест в топло време, до видими разширени вени, обяснява специалистът.

Защо симптомите на венозна недостатъчност се влошават през топлите месеци?

Когато краката са изложени на слънце и топлина, стените на вените им се отпускат. Това води до затруднено изпомпване на кръвта нагоре към сърцето, тя се натрупва в краката и води до застой, който пък е причина за задържане на течности в тъканите. Резултатът е оток, който неминуемо създава дискомфорт, чувство за тежест и напрежение в краката, казва д-р Козаров.

Важно е да се придържате към здравословна диета и да избирате храни като ядки, риба и други богати на протеини продукти. Не забравяйте да избягвате излишната сол и кофеин, които са често срещани причини за задържане на вода, посочва специалистът.

По думите му важен е и изборът на правилните обувки. Те не трябва да са твърде тесни, на високи токчета или твърде равни (като джапанките). Ходенето бос подпомага правилното кръвообращение, казва д-р Козаров и уточнява, че при разширени вени поддържането на краката леко повдигнати през нощта е много полезно.

Как могат да се облекчат отоците и тежестта в краката?

Съветът на специалиста е при напрежение и тежест в краката да се направи бърз масаж на прасеца. Това подобрява циркулацията на кръвта. Помагат редовните студени вани на краката, защото свиват вените. Друга препоръка е да се избягва продължителното застояване на едно място - дори кратка 30-минутна разходка може да направи чудеса за кръвообращението, посочва съдовият хирург.

По думите му при по-изразени симптоми може да се наложи ползването на т. нар. компресионни чорапи. Те са по-стегнати от обикновените чорапи и притискат вените и околните тъкани, като по този начин не позволяват образуването на отоци.

Лекува ли се венозната недостатъчност?

За да се избере правилното лечение, е нужно да се установи точната причина и тежест на състоянието. Това може да се направи от специалист - съдов хирург или ангиолог чрез цветно визуализиране на вените и тяхната структура с помощта на доплер-ехограф. Не препоръчвам самоназначаването на терапия, тъй като това често може да влоши състоянието или да се пропуснат важни симптоми, които трябва да се диагностицират прецизно и навреме, казва д-р Васил Козаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови