Втора национална карантина в Кипър до 31 януари

OFFNews 10 януари 2021 в 09:00 946 0

Национална карантина влиза в сила от днес в Кипър, тя е втора от началото на пандемията. 

До 31 януари са забранени движението и събиранията на частни и обществени места и вечерен час. Много бизнеси и социални дейности са спрени. Училищата са на дистанционно обучение. 

Правителството се надява до началото на май да премахне изцяло или по-голямата част от ограничителните мерки за коронавируса, ако хората спазват разпоредбите и при увеличен обхват на ваксинациите, заяви министърът на здравеопазването Константинос Йоану.

Кипър в момента е сред първите държави в ЕС по брой на ваксинираните като дял от населението и първата, която тази седмица започна ваксинации на хората от рисковата група над 80-годишна възраст, посочи министърът. Според него целта е до средата на април да бъдат имунизирани около 150 000 души (близо 17-18% от населението), което драстично ще намали натиска върху здравната система.

Страната получава по 6800 дози седмично от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, до края на месеца се очакват 16 000 дози от ваксината на „Модерна“. 

Засилва се и епидемиологичният контрол, като значително се разширява програмата за масово тестване. Допълнително още 400 000 бързи теста са поръчани от Министерството на здравеопазването.

В събота бяха регистрирани нови 337 новозаразени от извършените над 11 500 теста и 6 смъртни случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови