Всички маски затрудняват дишането, вирусът може да се предаде и през очите

OFFNews 14 юни 2021 в 08:58 4641 0

Маските са особено проблемни при пациенти с хронични, дихателни и сърдечно-съдови заболявания. 

Това заяви УНГ специалистът д-р Станислав Йорданов по БНТ. Всички маски, особено тези с най-високо ниво на защита, затрудняват дишането. Доказано е, че намаляват, макар и с малко, кислородното съдържание, насищането на кръвта с кислород и повишават въглеродния диоксид, което за един здрав организъм може да не представлява проблем, но при пациент с хронична дихателна недостатъчност може да затрудни дишането“, изтъкна д-р Йорданов. Вирусът може да се предаде и през очите, каза още той. 

Той препоръча маските, които носим, да се сменят колкото се може по-често. „Ако една маска се носи доста дълго време, създава проблеми и предпоставки за хронични фарингити, хреми, ларингити“, посочи специалистът. Препоръчва се да се сменят на два часа, но едва ли някой го спазва. Маските се навлажняват, а влажната среда подпомага развитието на микроорганизми, обясни д-р Йорданов. 

При децата започна да се възобновява нормалната патология - "градинските сополи", при хрема едва ли е добре да се слага маска, каза още той. 

Много е важно тестовете да се правят, както трябва, инфекция не може да се предизвика от взимането на проба, но кървене от носа е факт при неправилно правене на тест, заяви лекарят. 

"По отношение на носенето на маски навън, аз съм категорично против. Не виждам никаква логика в това, освен ако няма някакво струпване на маси хора, когато не се спазва дистанция. А по отношение на носенето им на закрито - трябва по-скоро да се съобразяваме с епидемичната обстановка. При нейно обостряне и при по-голямо струпване на хора, би било редно да се носят маски", допълни той. 

"Нормалният ритъм на работа се върна, върна се е и нормалната патология. Имаше изказвания, че коронавирусът потискал другите вируси, но по-скоро мерките, които се взеха за ограничаване на контактите между хората, ограничиха и нормалната патология. Затова, когато срещнахме пациент с оплаквания от страна на горните дихателни пътища, първото нещо, което мислехме, че е коронавирус. Но вече не е така - оказва се нещо банално", каза д-р Йорданов. 

В момента е сезонът на алергичните ринити, поленовите алергии, хрема, дразнене в очите. Маската пречи при тези състояния, допълни той. 

Ваксинираните хора, преболедувалите няма смисъл да носят маски, но как да се различат - не можем да им сложим чипове като на кастрираните животни. Затова при обостряне на заразата всички носят маски, каза още д-р Йорданов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови