Всички болници в страната ще лекуват болни с коронавирус, положителните проби вече са 201 (видео)

OFFNews 23 март 2020 в 17:32 10588 1

Снимка Александра Маркарян

Броят на заразените с COVID-19 у нас достигна 201. Новите установени с коронавирус са 11. Това съобщиха на редовния брифинг на националния оперативен щаб днес следобед.

Двама от заразените са семейство от Пазарджик, един от Дупница, една е положителната проба за коронавирус от Добрич. В София новооткритите положителни проби са 7.

Подобряват се 8-те пациенти, които са на възраст от 20 до 49 г. Критични са двамата интубирани в Пирогов.

Във връзка с изчерпване капацитета на ВМА и Пирогов щабът направи предложение да се издаде заповед всяка болница в страната, независимо от вида на собствеността, в срок от 3 дни да предостави обособени отделения, които да работят с коронавируса, оборудвани с реанимационни легла, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Никога и никой не е забранявал да работят тоалетните в бензиностанциите, напротив, това е в контектста на хигиенните мерки. Отправена е препоръка да има фанатична дезинфекция в тия обекти, коментира шефът на щаба в отговор на журналистически въпрос.

Той отново разясни симптомите на коронавируса - температура, отпадналост, суха кашлица, болки в гърлото, задух, чувство на натиск в гърдите и в около 10% от случаите - диария. Каза обаче, че не се съобщава за загуба на обонянието като симптом.

Ако има споменатите симптоми, човек се обажда на личния лекар, който трябва да прецени как да се лекува. Ако има задух и болка в гърдите - се обажда отново на личния лекар за болнично лечение.

Водят се разговори с китайското посолство за съдействие от техни медици. Вчера са изпратени преведените протоколи на СЗО, от седмици има разпространени протоколи и на китайските лекари. Утре сутрин ще бъде изпратено и актуалното им ръководство.

Свои препоръки са изработили и инфекционистите у нас. Те са разпространени до всички колеги в страната, каза Мутафчийски.

Актуалният протокол за лечение у нас е хлороквин с азитромицин. Хлороквинът в момента се снабдява от дарения, каза още ген. Мутафчийски.

При лечение на COVID-19 се използват същите средства както при лечение на интерстициална пневмония, но се прилагат по-рано и с по-високи дози кислород, уточни той.

Днес има две по-големи дарения - от Банката за развитие 200 000 лв и за "Александровска болница", от Български енергиен холдинг, също 200 000 лв., съобщиха от щаба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

23.03 2020 в 22:00

Обърнете се към Козяк за помощ от краваристански медици, на Китай не сме давали милиарди за изтребители че да ни дължат нещо.

Мустафа Чаушев къде се покри?

Може и на Урсула да звъннете.