Всяко трето българче е с наднормено тегло

Най-много случаи на затлъстяване са отчетени при седмокласниците, съобщи зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски

OFFNews 05 март 2024 в 14:16 735 0

вредна храна

Снимка Pixabay

Стартира информационна кампания „Да поговорим за затлъстяването“

Седем на 1000 деца на възраст около 6 години са с наднормено тегло, а между 7-19 години засегнатите са 21,67 на 1000, показват данни за 2022 г. Най-много случаи на затлъстяване са установени сред учениците в седми клас, съобщи посочи заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски на пресконференция, посветена на Световния ден за борба със затлъстяването.

Липсата на мотивация за спазване на здравословна диета и спортуване е една от основните причини за наднормено тегло и затлъстяване при младите, подчерта той.

В шест български града ще се проведе информационната кампания „Да поговорим за затлъстяването“. Това обявиха представители на сдружение „Институт за граждански инициативи Етос“. В първата част от програмата на инициативата са предвидени лекционни и дискусионни срещи със специалисти, популярни обществени фигури, както и спортни дейности в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен. Във втората част от кампанията са предвидени информационни срещи в над 35 училища в страната през месец март. Инициативата се организира от Световната федерация за борба със затлъстяването (СФБЗ), като България се включва за втора поредна година, съобщи БТА.

Доц. Околийски обяви, че Министерството на здравеопазването работи за въвеждането на обучение по здравна култура и образование в училищата.

За децата в детската градина са предвидени две здравословни закуски – основна и подкрепяща, каза държавният експерт в дирекция „Приобщаващо образование“  към Министерството на образованието и науката Благовеста Борчева. Основната закуска е с 20% енергийно съдържание и се осигурява до 9 часа, а подкрепящата закуска е с по-ниска енергийна стойност – между 10% и 15%. За 2023 г. е увеличено финансирането на програмата за здравословна закуска в детските градини с 11,8%, допълни Борчева.

Затлъстяването е хронично заболяване за цял живот. Данните показват, че 61% от населението в България над 18-годишна възраст страда от наднормено тегло и затлъстяване, но обществото ни не го разглежда като заболяване, обяви доц. Теодора Дърленска - председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Връзката между наднорменото тегло и артериалната хипертония е ясна, потвърди председателят на Българската лига по хипертония проф. Арман Постаджиян. По думите му дневният прием на сол е между 2-3 грама, но българинът средно приема над 12 грама сол ежедневно. Според него провеждането на профилактични прегледи може да контролира проблема с наднорменото тегло и затлъстяването.

Лидия Делчева, председател на Асоциацията на студентите медици в България - МУ София, съобщи, че националната кампания има за цел да повиши информираността на обществото за затлъстяването и последствията от заболяването. „Наблягаме на това обществото да разпознава затлъстяването като заболяване и да се лекува като такова. Да действаме с превенция и контрол над затлъстяването“, каза тя.

Затлъстяването като заболяване води до над 250 различни усложнения, като най-често те са сърдечносъдови. Ако в ранна детска възраст едно дете страда от затлъстяване, рискът в по-късна възраст да развие това заболяване е 50%. Ако по време на юношеството детето страда от затлъстяване, рискът скача на 50%.

По данните на СЗО 32% от децата между 5 и 15 години у нас са със затлъстяване, което поставя България сред десетте водещи държави с повишено ниво на наднормено тегло и затлъстяване. По думите ѝ причините са това са неправилните хранителни навици и обездвижването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика