Всеки трети общопрактикуващ лекар у нас е на повече от 60 г.

OFFNews 15 март 2022 в 14:13 613 0

Снимка Архив/БТА

От всички 31 700 лекари в страната 66 на сто са над 50-годишна възраст, а всеки трети е над 60-годишна възраст. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по време на деветия Национален фарма форум, цитиран от БТА.

Само през миналата година са починали 730 лекари, посочи още д-р Маджаров. След 15 години ще има само около 10 хиляди лекари и те няма да бъдат млади, добави д-р Маджаров. Не само ефективност липсва в системата, липсват и кадри, допълни лекарят.

В ЕС има сериозен отлив от хуманните професии, не достигат около 1 милион здравни работници, каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев. Време е да признаем, че само сме наблюдавали този процес през последните 10 години, допълни той. По думите му анкета, направена сред студентите в три медицински университета, е показала, че нивото на заплащане има 32 процента тежест. Това означава, че ако магически увеличим заплатите, това ще реши само една трета от проблемите, посочи още Тонев.

Дигитализацията е жизненоважна за здравната ни система, каза Велина Григорова, председател на Българския фармацевтичен съюз. По думите A това ще създаде база данни, тъй като в момента дори не се знае със сигурност колко антибиотици се изписват, как се изписват. Електронното досие е следваща много важна стъпка, добави Григорова. Чрез дигитализацията ще се натрупат данни, ще има начин и за по-добър контрол, ще се правят изводи и ще се вземат правилни решения, допълни тя.

Дигитализацията трябва да е инструмент, а не само цел, каза Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Денев посочи, че през последните пет години европейският лекарствен регулатор е одобрил 160 нови лекарствени терапии. В България се заплащат 30 на сто от тях, а средноевропейското заплащане е за 50 на сто от тях, посочи той. По думите му в системата на здравеопазването е нужна не само дигитализация, а се необходими скринингови програми, както и по-добро лечение след диагностицирането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки