Всеки четвърти преболедувал COVID-19 има постковид синдром

OFFNews 05 февруари 2021 в 13:10 2761 0

Според швейцарско национално проучване всеки четвърти изкарал коронавирусна инфекция има постковид синдром. Почти 80 на сто от хората, преболедували COVID-19, се нуждаят от допълнителни прегледи и изследвания. Това каза пред БНР доц. Яна Алексиева, директор на Българският кардиологичен институт и директор на отделението по кардиология в болница „Сърце и мозък“ в Плевен.

От края на миналата година институтът започна безплатна скринингова и лечебна кампания за проследяване на български пациенти, преминали през инфекцията - „Живот след COVID-19".

1600 пациенти са проследени в кампанията досега. От преминалите през болница 40 на сто имат оплаквания месеци след преболедуването, съобщи д-р Алексиева.

Такива са и данните и за нашата болница – това е един значителен процент пациенти. Като се има предвид колко хора в България преболедуваха, то 125 хиляди души за момента се борят с пост симптоми. Засегнати са преди всичко хората, които са били лекувани в болница, но не са изключения и тези, които са преболедували леко, обясни лекарката.

Д-р Алексиева подчерта, че постковид синдрома се свързва с много различни симптоми и това също е много притеснително:

„Става дума за засягане на човешкото тяло от главата до петите - главоболие, косопад, трудно придвижване, невъзможност да изпълняваш предишните си задължения, замайване, нарушена концентрация, забравяне, мозъчна мъгла, намален слух, сърцебиене, хипертония, повишаване на холестерола, на захарта, метаболитни нарушения, проблеми с всички останали органи - болки в мускулите и краката и гърба. Има и случаи на пациенти с картина на остър миокарден инфаркт - това също е нова форма на усложнение. Ние не знаем още как да ги лекуваме и проследяваме, защото видът е по-различен от другите инфаркти“, сподели директорката на Българския кардиологичен институт

Според д-р Алексиева с тези пациенти трябва да работят мултидисциплинарни екипи и подчерта, че е необходимо да има отделна клинична пътека за рехабилитация. Предложенията са изпратени към Министерство на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!