Всеки 4-ти с COVID-19 е загубил обоняние, не го възстановява до 2 месеца

OFFNews 06 януари 2021 в 16:43 1631 0

Снимка Pixabay

Загубата на обоняние и вкус е сред характерните симптоми за COVID-19 и според последни данни засяга около 86% от пациентите с леко протичане на болестта, съобщи електронното издание на в."Дейли мейл", цитирано от БТА.

Едва 4,5 на сто от умерените случаи на заболяването и 6,9 на сто от тежките и критични случаи се характеризират с тези симптоми.

Изследване на специалисти от университета Париж-Сакле, Франция установи, че почти всеки четвърти пациент (24,1 на сто от случаите), загубили чувство за мирис и вкус, не ги възстановяват два месеца след заразата. Преобладаващата част от пациентите (95%) възстановяват напълно обонянието си шест месеца след инфекцията.

Обективни клинични данни сочат загуба на обоняние при 54,7 на сто от умерените случаи на COVID-19 и при 36,6% от умерените до критични случаи на заболяването. Два месеца по-късно почти една четвърт от пациентите, загубили обоняние, все още не са го възстановили. Изследователите са анализирали анонимни данни за лечението на над 2000 пациенти в 18 европейски болници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!