Все повече деца у нас употребяват психоактивни вещества

Много от подрастващите смятат, че "тревата" е по-безобидна от алкохола, твърди терапевтът Милена Петрова от Асоциация за превенция и лечение на зависимости „Само днес“

OFFNews 21 септември 2022 в 10:44 1659 0

марихуана

Снимка Unsplash

Според подрастващите няма никакъв проблем да се употребява “трева” и изтъкват полезните ѝ свойства и нейната безобидност в сравнение с алкохола.

Все повече деца започват да употребяват психоактивни вещества, твърди терапевтът по зависимости Милена Петрова от Асоциация за превенция и лечение на зависимости „Само днес“ в интервю за БТА.

По думите ѝ проблемът с лесно достъпните психоактивни вещества, от които се възползват все повече подрастващи, е доста наболял, зачестили са случаите на деца, постъпили в болница заради употребата на все по-нови, опасни за здравето субстанции. 

"Тревата“ е достъпна с опасни примеси, а много от децата я смятат за полезна, казва Петрова.

Според подрастващите няма никакъв проблем да се употребява “трева” и изтъкват полезните ѝ свойства и нейната безобидност в сравнение с алкохола, например. Проблемът е, че в това, което се продава в България, се слагат какви ли не други боклуци с цел да се "зарибят" купувачите да вземат все повече и повече, посочва терапевтът по зависимости.

Децата си имат някакви заблуди, че марихуаната е чиста, което не е така, казва Милена Петрова и допълва, че идва и следващ момент, че човек, когато пристъпи някаква граница, иска да опита и още нещо – по-опасно.

По думите на терапевта основното, което предизвиква децата към употребата на забранените вещества, е любопитството. Другото е желанието да се впишат сред останалите. „Същото като при нас преди години с цигарите – който не пуши цигари, е малко смотан, така в днешно време е с тревата“, разказа Милена Петрова.

Има няколко неща, които са основни за предотвратяване на склонността към зависимости – самооценката на детето, дали може да устои на натиска на средата, отношението му с родителите, способността да създава връзка с тях, това са доста ключови неща, казва тя и подчертава важността на родителския пример.

По думите ѝ превенцията не е само да знаеш и информираш колко вредни са различните вещества, превенцията е в създаването на здравословни интереси у децата.

Добрата превенция е да се погрижим да оформим деца със здравословни интереси, здравословни връзки с останалите, с една добра самооценка. Превенцията започва от най-ранна възраст – първото и най-важно нещо е връзката на децата с родителите. Тя се създава с един добър баланс между любов, самоуважение, самостоятелност, граници. Ако детето е прекалено притискано да прави някакви неща, ако не получава достатъчно любов, като какво означава достатъчно любов може да е тема на съвсем отделен семинар, това вече предполага една лоша основа“, коментира Милена Петрова.

Добрият контрол между свобода и ограничения, цялото това нещо, направено с любов, е основното в превенцията. Децата имат нужда от ЛУКС – Любов, Усещане за безопасност, Контрол и Свобода, обобщава терапевтът по зависимости Милена Петрова.

В България липсва актуална статистика за размерите на проблема със зависимостите, но се предполага, че общо около 300 хиляди души са пряко засегнати от някаква форма на алкохолна или наркотична зависимост. Няма данни за зависимите от хазарт, интернет, секс и от поведенчески зависимости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!