Връщат домашния патронаж за новородени

Държавата да плаща зъболечение под обща упойка на психичноболни лица над 18 г., предвижда проект на МЗ

OFFNews 09 юли 2021 в 16:10 2106 0

Връщат домашния патронаж за новородени. Проект на здравното министерство предвижда медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти да осигуряват здравни грижи на децата до 14 дни, в домашни условия – след изписването от лечебното заведение.

Това включва здравно-информационни и промотивни дейности, с които да се повиши компетентността на младите родители за укрепване и подобряване на здравето на детето, кърмене и здравословно хранене, здравословна среда и хигиенен режим.

Дейностите ще се изпълняват самостоятелно или по назначение на лекар от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти, работещи в амбулаторията за първична медицинска помощ, в която е избрания общопрактикуващ лекар на детето.

Друго предложение на здравното министерство предвижда лицата над 18-годишна възраст с психични заболявания, да имат възможност за провеждане на зъболечение под обща анестезия в рамките на пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Това може да се осъществи след обстоен преглед от специалист психиатър със заключение, което съдържа диагноза за психично заболяване и необходимостта от обща анестезия за провеждане на денталното лечение, като е предвидено и активно наблюдение при необходимост след анестезията.

Предложенията са включени в Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който беше публикуван днес, 9 юли, за обществено обсъждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки