Връщат децата от 1. до 4. клас в училище следващата седмица. За учителите - зелен сертификат

Учениците и учителите ще се тестват два пъти седмично

Александра Маркарян Последна промяна на 25 октомври 2021 в 10:41 24509 1

Стойчо Кацаров, Николай Денков

Снимка БТА/Владимир Шоков

Министрите на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и образованието проф. Николай Денков

Министрите на здравеопазването и образованието подписаха днес проект на правителствено постановление за осигуряването на 13 милиона лева за щадящи тестове за COVID-19 за учениците от 1. до 4. клас. Целта е още следващата седмица те да са налице, за да може малките ученици да бъдат върнати към присъствено обучение в клас.

Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на съвместна пресконференция с образователния министър проф. Николай Денков днес.

Отпускането на допълнителните средства ще се случи, след като последният ни парламент отказа в актуализацията на бюджета заради КОВИД разходите да бъдат включени средства за образование.

Тестовете са на база слюнка. Децата ще ги правят на входа на училището. Те ще са безплатни за тях. Ако някое е положително, няма да влиза в училището. Така няма да се налага карантиниране на цели класове и ще бъдат предпазени учителите и непедагогическият персонал. Положителното дете ще може да се върне в клас след 14 дни.

"Желанието ни е от следващата седмица да върнем децата. Това ще зависи от това кога ще бъдат осигурени тестовете. Не можем да се ангажираме с конкретен ден - дали ще е понеделник, вторник, сряда. Желанието ни е да е от понеделник", каза д-р Кацаров, който подчерта, че връщането на присъственото обучение минава през осигуряването на безопасна среда в училищата. Това означава хората, които се събират на закрито да са или преболедували, или с отрицателен тест, или да са ваксинирани.

Планът предвижда децата да бъдат тествани всеки понеделник и четвъртък преди първия час, обясни министър Денков.

Новата организация ще позволи родителите, които искат, да пратят децата си на училище, а онези, които не желаят, да ги задържат у дома за онлайн обучение, което - подчерта министър Денков - е много по-сложно организационно. За да се случи, е необходимо родителите да разрешат тестване на децата с щадящи тестове. "Те ще бъдат налице и бяха налице, но родителите не искаха да ги използват", каза още той.

Ако видим, че този механизъм работи добре, продължаваме с горните класове, обясни д-р Кацаров.

"Това, което затваря училищата, не са институциите, а рискът от заболяване" - каза министър Денков и показа графики, които сочат, че в понеделник заболелите деца са били над 500 дневно, в 4 области общият брой на регистрираните на 14-дневна база е надхвърлил 1000/100 хил. души.

"Това е прекрасен начин да разболеем изключително много хора, ако не вземем мерки", отбеляза образователният министър и се извини, че мерките са били въведени "относително рязко": "Поднасям нашите извинения, че сравнително рязко се случи това. Вече бяхме минали границите, заложени в плана още лятото, и в нашите насоки", обясни той.

Учителите и родителите

Министърът на образованието апелира за разбиране и от родителите, и от учителите. "Сблъскват се две различни обществени мнения, които трябва да бъдат преобърнати, за да проработи новият подход, а той е филтър на входа, създаване на относително безопасна среда", обясни той.

"Имаме нужда от подкрепата на учителите - да разберат, че няма никакво място за действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърши работата, с която в тази ситуация учителите се справиха изключително добре."

За учителите също се предвижда тестване два пъти седмично, ако не са преболедували или ваксинирани. За тях няма да се използват тестовете, осигурени за децата, а другите видове. "За учителите по същество ще се изисква зелен сертификат", изясни Денков.

"Защо не започваме с всички ученици? Защото най-потърпевши са най-малките - отговори д-р Кацаров. - Организацията е доста сложна, изисква включване на различни социални групи, които често имат противоположни изисквания и мнения."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови