Връчват отличието ''Лекар на годината'' на юбилейна церемония

OFFNews 17 октомври 2023 в 13:26 867 0

Лекар на годината

Снимка БЛС

Приз "Лекар на годината"

Отличието "Лекар на годината", присъждано от Българския лекарски съюз (БЛС), ще бъде връчено за 20-и път по време на официална церемония в Деня на българския лекар - 19 октомври, съобщиха от съсловната организация.

Призове ще бъдат връчени и в традиционните категории - “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“; “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“; “Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България; “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“.

За първи път ще бъде връчено и специално отличие - „Д-р Стефан Черкезов“, за лекарска всеотдайност и етика.

Десетки номинации на заслужили лекари бяха изпратени до БЛС по време на процедурата по номиниране, която приключи на 30-ти септември, а комисия, включваща представители на ръководството на БЛС разгледа предложенията и избра победителите. С най-голяма тежест при класирането на победителите бяха номинациите, подадените от регионалните лекарски колегии. След тях като тежест се нареждат дружествата по специалност, лечебните заведения, отделенията и др.

Денят на българския лекар - 19 октомври, се чества от 1996 год, когато БЛС избира св. Иван Рилски Чудотворец за покровител на медиците. Сред носителите на приза "Лекар на годината" са проф. Иво Петров, доц. Ангел Кунчев, проф. Александър Оскар, проф. Радослав Гайдарски, проф. Пламен Панайотов, проф. Дамян Дамянов, доц. Николай Янев, проф. Никола Владов и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки