Връчиха Годишните награди 'Даниела Сеизова – в името на живота'

OFFNews 06 декември 2019 в 11:58 2459 0

Наградите "Даниела Сеизова - в името на живота" се връчват за 10-та поредна година от Федерация "Български пациентски форум". Над 100 журналисти, общественици, пациентски организации, медии и представители на бизнеса бяха номинирани в 12 категории. Голямата награда е за цялостен принос в здравната журналистика за защита на правата на пациентите.

На тържествена церемония в столицата снощи журито с председател Георги Сеизов, съпруг на рано починалата журналистка Даниела Сеизова, оповести победителите.

Голямата награда спечели Сутрешният блок „Здравей, България“ на Нова телевизия за разследването на журналиста Васил Иванов по проблема за поставянето на сърдечни стентове на пациенти без необходимост в областната болница на Пазарджик. 

В категорията „Онлайн издание“ призът беше присъден на журналистката Стаматина Никова от сайта „Зона Здраве“. Десислава Николова от вестник „Капитал“ бе отличена в категорията „Печатно издание“. Гергана Хрисчева от програма „Хоризонт“ на БНР получи отличието в категория „Радио“, а в категория „Телевизионен репортаж“ призът грабна Паулина Найденова от БНТ.

В категория „Лекар на годината“ - бяха номинирани 13 български лекари. Наградата взе кардиологът д-р Ивайло Иванов от София.

Художникът Димитър Анастасов бе отличен в категорията „Борец за правата на пациентите“. Той е с трансплантиран бъбрек, застъпник за каузата на донорството и правата на пациентите. В същата категория грамота получи Красимира Кръстева, пациентка на хемодиализа от Варна, която неотдавна организира подписка с настояването НЗОК да поеме заплащането на катетрите, необходими при диализно лечение, заради високата им цена.

В категория „Институция, кореспондираща най-добре с пациентите“ журито присъди отличието на д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. 

Наградата в категорията „Бизнесът в полза на пациента“ бе присъдена на Българската Асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТТЛ).

В категорията „Смело сърце“ бяха отличени група шестокласници от Първо СОУ „Св. Седмочисленици“ в Търговище, подготвили аудиозапис на стихове на Валери Петров за деца с нарушен слух. Наградата „Човек с голямо сърце“ грабна учителката Теодора Арменкова. Тя преподава на деца, болни от рак, които се лекуват в Столичната онкохематологична болница.

Кремена Кунева, която поде идеята да бъде ремонтирано Нефрологичното отделение на столичната Детска болница „Проф. Иван Митев“ и организира ремонта с помощта на съмишленици стана носител на наградата в категория „Пациентска организация или пациент“.

Организаторите от Фондация „Български пациентски форум“ обявиха, че ще бъде включена нова категория - „Антинаграда“. Тя ще бъде присъждана на институция или личност, които с действието си нарушават правата на пациентите и им нанасят вреди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови