Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ВМА с уникален за Балканите военномедицински тренировъчен център (видео)

OFFNews 03 септември 2021 в 12:14 1662 0

Снимка ВМА

Тренировъчният център на ВМА е уникален не само в България, но и на Балканския полуостров, както и едно от най-модерно оборудваните съоръжения в Европа. Това каза президентът Румен Радев при откриването на военномедицинският симулационен тренировъчен център във ВМА.

Той поздрави ръководството на Военномедицинска академия за далновидността да насочи своите усилия и енергия за създаването на центъра.

Центърът се състои от две тренировъчни зони. Първата пресъздава бойна обстановка, където обучаемите извършват действия по оказване на първа помощ на пострадали и последваща евакуация. Във втората зона се симулира медицинско осигуряване в полеви медицински формирования.

На територията на центъра са изградени 5 учебни зали, в които ще се провеждат теоретичното и практическото обучение с утвърдени преподаватели от клиниките на ВМА. Разработените планове и програми за обучение са изцяло синхронизирани с най-модерните концепции за военномедицинска подготовка.

Новият военномедицински симулационен тренировъчен център във ВМА е огромна инвестиция в бъдещето на Въоръжените ни сили, в самочувствието и увереността на българските военнослужещи и има капацитет да действа и при аварии, бедствия и катастрофи в страната, заяви президентът и допълни, че българските военнослужещи, както и техните командири е важно да знаят, че дори в най-сложната, рискова ситуация, има високо подготвени, мотивирани и отговорни екипи, които да се притекат на помощ за спасяване на техния живот в случай на тежко раняване.

По думите на Румен Радев военните санитари трябва да имат уменията както да запазят собствения си живот, така и да достигнат до ранения, да окажат необходимата първа помощ и да го изведат от района на бойните действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews