Вицепрезидентът: Здравеопазването не е еднакво достъпно за всички деца у нас

80% от учениците са опитвали алкохол, а 30% са опитвали синтетични наркотици, показват данни за употребата на вредни вещества

OFFNews 06 февруари 2024 в 14:35 536 0

кръгла маса

Снимка Президенство на РБългария

Кръгла маса "С отговорност към здравето на българските деца"

"Все още не можем да направим българското здравеопазване еднакво достъпно за всички деца в страната." Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на откриването на кръгла маса „С отговорност към здравето на българските деца“.

Достъпът до здравеопазване, до педиатри в страната ни не е един и същ, регионалните дисбаланси трябва да се видят по-дълбоко какво представляват, каза още тя и посочи, че най-бързо обезлюдяващият район в ЕС е Смолянският регион. Общата оценка за грижата към децата на държавата и институциите за 2022 г. е 3,33, каза още тя, цитирайки данните от Бележника, изготвен от Националната мрежа за децата. Тази цифра не се променя 12 години, допълни Йотова. В разбиването на тази цифра по различни профили се оказва, че през 2023 г. има спад в грижите за детското здравеопазване и индекъст за тях е 2,98, което е най-ниско за последните 10 години, каза още Йотова, цитирана от БТА.

Националната детска болница трябва да се осъществи, каза още Йотова и допълни, че инициативата Българската Коледа е невероятна идея, доказала своята жизненост през годините, но тя не може да бъде достатъчна и да замести държавата там, където липсва тя в своята политика в здравеопазването.

Друг ключов проблем е епидемията от употреба на алкохол, тютюневи изделия, наркотици, синтетични препарати, посочи още вицепрезидентът Йотова и цитира данни, според които 80% от учениците са опитвали алкохол, а 30% са опитвали синтетични наркотици.

Към наркотици прибягват вече 12-13-годишни деца, добави тя и изрази надежда, че новосъздаденият междуведомствен съвет за борба с наркотиците и наркотични зависимости няма да бъде само една административна структура. Трябва да се търсят отговори на въпросите, свързани с причините децата да посягат към наркотици - бедност, средата вкъщи, неработещи родители, опит за търсене на лесен изход, но ако не търсим причините, няма как да има успешна битка с наркозависимостта, каза още тя. Йотова обърна внимание на нуждата от политики за работа с родителите.

В рамките на дискусията ще бъде обсъдена заложената в Националния план за възстановяване и устойчивост на България реформа за изграждане на междуинституционално сътрудничество, както и съвременните предизвикателства и бъдещи действия за създаване на условия и механизми за постигане на физическо, психическо и социално благополучие на децата и учениците. В дискусията участват представители на различни министерства, държавни агенции, Световната здравна организация, УНИЦЕФ, неправителствени и съсловни организации и Българската православна църква.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!