Витамин Д може да блокира рака на яйчниците

OFFNews 21 юли 2022 в 14:26 1319 0

витамин Д

Снимка Pixabay

Витамин Д има противотуморен ефект

Витамин Д не само блокира образуването на ракови клетки в яйчниците, но и помага да се върнат вече засегнати клетки към първоначалното им състояние. Това установи екип японски учени от университета в Нагоя, предаде БГНЕС.

Ракът на яйчниците често се подлага на процес, наречен перитонеално метастазиране. Чрез създаването на среда, която благоприятства метастазирането, се подобрява способността на рака да образува метастази и да се разпространява в цялото тяло.

Ние показахме потенциала на витамин D за нормализиране на мезотелните клетки, свързани с рака, което е първото подобно проучване. Най-интересният момент в това проучване е, че в ситуации, в които ранното откриване на рак на яйчниците все още е изключително трудно, перитонеалната среда може да бъде възстановена до нормалното си състояние, при което тя предотвратява растежа на раковите клетки, казва д-р Масато Йошихара от Катедрата по акушерство и гинекология към Факултета по медицина на Университета в Нагоя, която е ръководител на екипа учени.

Изследването е осъществено съвместно с експерти от Изследователския център "Бел" и Катедрата по патология в университета.

При рака на яйчниците има ключов протеин (тромбоспондин-1), който засилва растежа на раковите клетки. Тъй като витамин Д прекъсва пътя на този процес, той може да предотврати появата на рак. Това предполага, че комбинацията от Витамин Д и конвенционални средства може да повиши терапевтичната ефикасност при рак на яйчниците, обяснява д-р Китами.

Потенциалът на един витамин да се бори с рак, който засяга една на всеки 75 жени, остава вълнуваща перспектива, особено след като го прави чрез възстановяване на естествените защитни сили на организма. Създаването на терапии с помощта на това изследване би могло да предложи нови начини за борба с високата смъртност при рака на яйчниците, твърдят учените. Изследването е публикувано в списание Matrix Biology.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!