Вероятно всички варианти на коронавируса са у нас, твърди акад. Петрунов

OFFNews 03 юни 2021 в 08:25 1378 0

Много е вероятно всички основни щамове на коронавируса да съществуват у нас, поради активния транспорт, въздушен, наземен или морски. 

Това заяви имунологът акад. Богдан Петрунов по БНТ. За първи път в България бе засечен британски вариант на коронавирус с мутация като при бразилския.

"Такива хибридни варианти са нормални биологични процеси в природата, няма нищо странно. Става такава комбинация между два или три щама. В Индия даже беше открита тройна комбинация от тези варианти, коментира акад. Петрунов.

До момента са разкрити не по-малко от 15 000 варианта на основния ковид щам. "Тоест, тези промени са естествени и в бъдеще ще ги има, въпросът е до колко от тях се закрепват, до колко от тях са опасни за хората. Тези, които остават да се закрепват, това са тези четири щама - британски, индийски, бразилски и южноафрикански, за съжаление и нови ще се появяват", каза имунологът.

Той коментира, че огромната част от болните наистина загиват от сърдечно-съдови проблеми, защото вирусът се свързва с тези рецептори - AC2, които ги има навсякъде в кръвоносните съдове, в сърцето, и навсякъде в човешкия организъм.

"Понятието 100-процентна ваксина не съществува, и теоретически и практически, по простата причина, че каквато и да е ваксина и най-ефективната да бъде, вие с нея не можете да достигнете всички хора, които трябва да бъдат имунизирани. Още повече, че над 60-годишна възраст, ефективността на всички ваксини намалява, предвид намалената активност на имунната система", обясни имунологът.

Сигурно през късната есен или началото на зимата ще се наложи да направим трета имунизация, каза още академикът. По думите му вероятно всяка година ще продължим да се имунизираме срещу COVID-19, както с грипната ваксина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!