Велико Търново е в червено, Ямбол влиза в оранжевата зона

OFFNews 18 август 2021 в 14:20 3054 0

Заболеваемостта от COVID-19 в област Велико Търново достигна ниво от 203-ма на 100 000 население. Активните случаи са 466, съобщи БНР.

В областната болница "Д-р Стефан Черкезов" предстои разкриване на трето COVID отделение. На лечение във великотърновската болница са 42-а пациенти, в реанимация са четирима.

"Болните са основно хора, работещи в чужбина, и туристи", посочи за БНР болничният управител д-р Стефан Филев и заяви, че в отпускарския период има проблеми с кадрите, както и с доставките на лекарства, които държавата трябва централизирано да осигури.

В областта се увеличават и темповете на ваксинация, като тя завършена при 28 490 души, което отрежда на региона 11 място в страната.

Рязко увеличение на заразените с коронавирус, отчитат и от Регионалната здравна инспекция в Ямбол. От днес областта е в оранжевата зона, предстои затягане на мерките.

133 са регистрираните случаи на заразени в момента, от тях 20 са настанени в болница, а един е на интензивно лечение, уточни Донка Желева от РЗИ-Ямбол.

Прави впечатление, че възрастта на заболелите непрекъснато спада, заболелите са две-трети млади хора до 50 години, посочи Желева.

Слабо се е повишил интересът към ваксинацията през последните две седмици, но при подрастващите той е изключително нисък. Едва 100 деца на възраст между 12 и 18 години са имунизирани срещу коронавирус.

С две дози ваксинираните в областта са 15% процента от населението. Въпреки увеличеният бежански натиск, до момента в РЗИ Ямбол не са изпращани мигранти за тестване, посочи Желева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!