Вече сменяме личния лекар и електронно

Последна промяна на 03 юни 2016 в 14:51 6790 0

Снимка Архив

От началото на юни вече можем да сменим личния си лекар и по електронен път.

Онлайн изборът може да се прави лично от здравноосигурения или от неговия родител или настойник. За целта гражданите трябва да влязат в интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса и от собственото си лично електронно здравно досие да отворят меню „Избор на личен лекар“, откъдето да осъществят избора си на общопрактикуващ лекар чрез регистрационната форма за избор.

Тя трябва да се подпише с електронен подпис чрез персонализираната информационна система на Касата.

Според Закона за здравното осигуряване, не е установена правна възможност джи пи да откаже да включи в пациентската си листа пациентът, който го е избрал.

Редовният срок смяна на личния лекар е два пъти годишно - през юни и през декември, макар че е позволена и през останалата част от годината, когато обстоятелствата го налагат. Такива случаи са смяната на местожителството на пациентите или прекратяване на договора на настоящия общопрактикуващ лекар със здравната каса.

Всеки здравноосигурен гражданин, който няма избран личен лекар, може да направи първоначален избор по всяко време на годината.

Когато пребивавате в друго населено място за срок, по-кратък от 1 месец и се налага да получите медицинска помощ по повод остро състояние, можете да се обърнете към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !