Вече не сме високорискова COVID-държава, но оставаме втори по смъртност

Пфайзер е най-предпочитаната ваксина в България

OFFNews 06 май 2021 в 11:47 2274 0

България е извадена от списъка на високорисковите държави от коронавирус. Страната ни вече е на 20 място по заболеваемост от Covid-19 в Европа и на второ по смъртност, каза здравният министър в оставка Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния щаб за Covid-19 (НОЩ).

По отношение на 14-дневната заболеваемост се отчита трайна тенденция за намаляването й. Същото е и по отношение на смъртността, добави той.

Намаляват и хоспитализираните в лечебните завадения, както и пациентите в реанимация.

Министърът добави, че страната ни е достигнала 32 хиляди ваксинирани за един ден като в най скоро време ваксинираните българи ще бъдат над един милион.

"Аз казах, че целта, която преследваме и която може да постигнем през месец май, е 50 хиляди ваксинирани на ден. Скоро ще стигнем един милион души ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона под защита", каза Ангелов.

Националният оперативен щаб отчете спад в заболеваемостта в страната. Седмичният брой на потвърдените случаи спрямо седмичния брой на оздравелите е в отношение 2:1 в полза на оздравелите. По отношение на картата на 14-дневната заболеваемост няма нито една област, оцветена в червено. Най-голям е процентът на областите между 150 и 300 заболели на 100 000, следвани от тези до 150 на 100 000 души.

Продължава процесът на ваксинация като "Пфайзер" е най-предпочитаната ваксина. Във възрастовата група между 25 и 49 години са поставени най-много ваксини, следвани от възрастовите групи от 60 до 69 г., от 70 до 79 г. и над 80 г.

Отпада ограничението за броя на присъстващите на тържества и събирания. До вчера те трябваше да бъдат до 15 души, но тази забрана вече отпада, стана ясно още на брифинга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови