Възможно е втората доза да е от друга ваксина от същия вид

700-800 заразени на 100 000 души не са толкова лоши данни, смята главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

OFFNews 31 март 2021 в 09:27 5041 0

Снимка Архив/БТА

Вероятно е възможно, ако първата поставена доза ваксина е от "Астра Зенека", втората да е от друга ваксина, създадена по същата технология, но още няма медицинско решение за това. При други ваксини това е практика, каза по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му през април у нас трябва да пристигнат 700 000 дози ваксини и тогава ще има избор за хората, които са решили да се имунизират. Той обаче не се ангажира с конкретни дати за доставките, предвид промените, които фирмите-производителки често правят. Доц. Кунчев съобщи, че на 16 април се очаква първата доставка от еднодозовата векторна ваксина на "Джонсън и Джонсън".

Главният здравен инспектор каза още, че не се препоръчва да се пият лекарства за разреждане на кръвта при поставяне на ваксина срещу коронавирус, но ако лекарят прецени, че пациентът му има някакво заболяване, което го изисква, може да го предпише.

Логиката на мерките

Винаги когато вземем решения за промяна на мерките, се сблъскваме и с двете тенденции – огромното желание на хората и бизнеса да продължат да работят и данните, които имаме за новодоказаните случаи. Вчера гледах една анкета - 1% е разликата между хората, които считат, че не трябва да се разхлабват марките, и тези, които искат отпускането им, каза епидемиологът.

Според него за пръв път се посочват мерки в перспектива и ще се следи какъв е ефектът от тях. 

Опитваме се да дадем този отдушник на хората, който крие най-малко рискове, категоричен бе той и допълни, че щабът избягва да взема решение на база дневни данни, следи се седмичната статистика.

Рано е да търсим кой знаем какъв ефект, искаме да не продължи рязкото нарастване на случаите, ако се позиционираме около 750-800 на 100 000, на фона на това, което се случва в Европа, това не са чак толкова лоши данни, лоши щяха да бъдат, ако постигнем словашките цифри от 1500-1800 заразени на 100 000 души население. Ако растежът продължи и не успеем да го "счупим", пак ще се наложат ограничения, коментира доц. Кунчев.

Натискът върху болниците

Въпреки че настанените болни са почти 10 000 и около 750 са в интензивните отделения, болниците са много по-готови в сравнение с втората вълна и като брой легла, и като персонал, антивирусни средства. На практика във всяко ковид отделение има кислород, посочи здравният инспектор. Той не отрече, че в отделни райони има затруднения, но уточни, че където се налага, ще продължи да се вдига броят на леглата за ковид, за да няма отказан достъп до лечение.

Не бих казал, че има "български модел" за справяне с коронакризата. Опитваме се да намерим златното сечение между това да предпазим повече хора и животът да продължи. Прилагането на крайни мерки дълго време не е решение, защото само забавя процеса, това виждаме и в съседните ни страни, обобщи доц. Ангел Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови