Въвеждат нови мерки, но без локдаун и вечерен час

OFFNews 18 октомври 2021 в 08:23 12529 0

Ситуацията е много сериозна, много напрегната. Нарастващият брой на новите случаи и запълнените интензивни легла налага да се въведат допълнителни ограничителни мерки. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той обясни, че днес следобед е насрочил срещи с експертния съвет към МЗ, с директори на болници и РЗИ и до края на деня или най-късно утре ще бъдат уточнени допълнителните мерки.

Какви са те - нека да кажат експертите, категоричен беше министърътq без да конкретизира.

Той обаче заяви, че на този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат.

Д-р Кацаров коментира и недоволството на частните езикови и танцови школи и очакваните от тях фалити, ако се стигне до евентуално ново затваряне.

Ситуацията е изключително сериозна и тук са необходими усилията на всички хора - и на туристическия бранш, и на тези в образователната сфера, на всички хора в обществото. Ние се опитваме мерките, които прилагаме, да са максимално щадящи за всички. Не смятам, че нито сме закъснели, нито прибързали с мерките, категоричен е министърът.

По въпроса за проблемите с COVID центровете у нас, министърът заяви:

Това е едно от най-добрите неща, което сме направили. За първи път НЗОК заплаща лечение на болни с остри заболявания. COVID зоните не заместват системата на здравеопазването.

По думите на Кацаров има приблизително 100 COVID зони, които са сключили договор с НЗОК и всяка може да изписва лекарства.

Относно натискът върху болниците заради нарастването на заболеваемостта от коронавирус, министърът заяви, че не всички болници приемат болни с COVID, но броят им нараства.

Правим всички възможно да не забраняваме плановия прием, тъй като COVID не е единственото заболяване. Забраната на плановите операции е крайна мярка, тя трябва да бъде наложена накрая, в последния възможен момент. На този етап, смятам, че не е необходимо, каза Кацаров.

Според здравния министър, капацитетът на софийските болници не е изчерпан, става дума за проблем с координацията.

Постъпването в болница само по себе си не е решение, смята д-р Кацаров. Той цитира данни от статистиката, според които всеки седми човек, постъпил в болница, е починал.

Това е едно сериозно заболяване, не бива да се подценява. Засега единствената възможност да се предпазим от него, е ваксинацията, категоричен е д-р Кацаров.

Той обясни, че около 1400 лв. е клиничната пътека, по която се лекуват болните от COVID.

Тази цена се определя от НЗОК и БЛС, това е осреднена цена, в някои случаи разходите са повече, в други са по-малко, допълни министърът.

Болниците получават допълнително финансиране всеки месец. Смятам, че финансово системата е доста добре осигурена към този момент, убеден е д-р Кацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови