Във ВМА се разкриват още 4 клиники за ковид лечение, Кунчев против масовото тестване

Разчитам на хората, да бъдем по-самосъхраняващи се, каза Борисов на заседание с НОЩ

OFFNews 16 ноември 2020 в 11:02 2055 1

Във ВМА се разкриват още 4 клиники за ковид лечение. 

Това заяви председателят на Националния оперативен щаб и шеф на ВМА ген. Вецислав Мутафчийски на днешното работно заседание в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов. 

По-сериозен натиск върху здравната система има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен, докладва министър Костадин Ангелов. На срещата участваха и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов. 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че за петте по-натоварени областни центъра е създадена организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ. 

По отношение на снабдяването с медикаменти министър Ангелов беше категоричен, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с необходимите медикаменти. По думите му проблем е презапасяването на хората с лекарства, като добави, че допълнително 20 000 опаковки от най-търсените медикаменти предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени.

Всички присъстващи на срещата при премиера Борисов потвърдиха позицията си, че самолечението е категорично опасно и българските граждани следва да търсят лекарска помощ и да не се използват безразборно антибиотици. По отношение на дейността на аптеките министър-председателят Бойко Борисов разпореди здравният министър да проведе среща с представители на Българския фармацевтичен съюз, на която да бъде обсъдено какви са допълнителните възможности в сферата.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев масовото тестване би дало единствено „моментна снимка“, която обаче след 24 часа ще бъде различна. По темата с кадровия потенциал Кунчев изрази позиция, че е от голямо значение министърът на здравеопазването да има възможност да командирова кадри. За антигените тестове на срещата беше споделено мнението, че използването им е подходящо за спешната помощ, лечебните заведения, РЗИ, в случаите, когато има ограничен ресурс на PCR тестове, или при тестване на по-големи колективи от хора.

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че гражданите могат да помогнат много както на себе си, така и на здравната система като продължават да спазват основните утвърдени принципи – дезинфекция, дистанция и дисциплина. „Разчитам на хората – можем да бъдем по-дисциплинирани, можем да бъдем по-самосъхраняващи се. В същото време имаме и доста оздравели, което също е добър показател“, отбеляза Борисов. По думите му спазването на мерките е от изключително значение за предотвратяването на разпространението на COVID-19, а личната отговорност на всеки един човек, заедно с разумните и балансирани мерки ще спомогне да се преодолее кризата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!