Ексклузивно България призна краткото име Северна Македония, Скопие се отказа от териториални претенции

Във ВМА отстраниха 20-сантиметров тумор от шията на мъж

OFFNews Последна промяна на 03 юли 2017 в 11:52 7287 0

Екип от специалисти от Клиниката по оториноларингология и хирургия на глава и шия към Военномедицинска академия, начело с проф. Венцислав Цветков, отстраниха тумор с диаметър 20 см от шията на 62-годишен мъж.

Образуванието в областта на дясната паротидна жлеза и шията, ограничаващо движението на главата, е с давност 20 години, но е болезнено от няколко месеца. 

Туморът е отстранен чрез изключително прецизна и деликатна интервенция, поради необходимостта да бъде запазен лицевият нерв, сложната анатомия на областта и наличието на магистрални съдове и нерви, граничещи с тумора.

Въпреки локализацията и големия размер на тумора, както и високия анестезиологичен риск, свързан с придружаващите заболявания на пациента, образуванието е успешно отстранено чрез парциална паротидектомия с тумора ан-блок, при напълно запазен лицев нерв и липса на парези на съответната лицевата половина.

УНГ-специалистите отбелязват, че описаният клиничен случай е пример за дългогодишно подценяване на заболяването, което довело до извършването на голяма и високорискова оперативна интервенция.

Затова препоръката им е - откриете ли каквото и да било образувание или изменение в областта на главата и шията, незабавно потърсете консултация със специалист.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови