Във Великобритания ще борят дефицита на медицински кадри с роботи

OFFNews 26 август 2019 в 15:02 2075 2

Снимка Wikipedia

Популярният още от 2013 година робот Бакстър, ще бъде програмиран да изпълнява функциите на медицинска сестра или санитар, за да помага на възрастни пациенти в британските болници, съобщава Telegraph.

В много клиники в Обединеното кралство има остър дефицит на среден и младши персонал. Особено голям е недостигът на санитари, които да разнасят подлоги, да сменят спалното бельо, да помагат на възрастните хора да се раздвижват и т. н.

Напълно възможно е след няколко години, тези задължения да бъдат вменени на роботи. Подобен механизъм вече е създаден и е преминал първите си изпитания във Великобритания.

Роботът Бакстър е с две ръце, които имат специални пръсти, създадени с 3D принтер. Той е предназначен да оказва помощ на хората, които имат проблеми с подвижността. Може да помага при обличането им. 

Роботът ще съдържа база данни за типичните проблеми, с които се сблъскват пациентите, за да се научи да ги решава. Не е изключено този механизъм да бъде използван при транспортиране на лежащо болни, при пациенти с рани от залежаване или за изпълнение на по-елементарни хигиенни процедури.

Появата на този робот бе посрещната с въодушевление от здравните власти, тъй като само в Англия и Уелс са регистрирани над 40 000 незаети места за медицински сестри и санитари. Прогнозите са, че след напускането на Евросъюза, дефицитът на подобни кадри ще нарасне двойно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

26.08 2019 в 17:40

:)) Аз няколко пъти съм бил в операционната.
Ако ТОВА можеше да се алгоритмизира, то хората щяха да са почти безсмъртни.
Аман от британски учени.

12021

1

bls

26.08 2019 в 15:24

Ще е интересно кой ще е отговорен когат/ако тоя бастър убие някой пациент..